ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΠΗΤΑ ΖΩΣΤΗΡΑ

 Στα εθνικά προγράμματα εμβολιασμών, υπάρχουν συγκεκριμένες συστάσεις για τα απαραίτητα εμβόλια των ενηλίκων, όπως και των παιδιών, για την πρόληψη της εκδήλωσης των ασθενειών.

 Οι ενήλικες έχουν ανάγκη θωράκισης του οργανισμού τους από διάφορα λοιμώδη νοσήματα μέσω των εμβολιασμών, αναλόγως των υποκείμενων χρόνιων ασθενειών που έχουν, της ηλικίας, του τρόπου ζωής και του επαγγέλματός τους.

 Εμβολιαζόμαστε με σκοπό την πρόληψη της εκδήλωσης της ασθένειας αλλά και των επιπλοκών που προκαλεί σε υψηλό ποσοστό, με πιο συχνή τη μεθερπητική νευραλγία (πόνος πέραν του μηνός από την έναρξη του επεισοδίου έρπητα ζωστήρα), βλάβες στους οφθαλμούς και χρόνια οφθαλμική νόσο με κίνδυνο ακόμα και απώλειας όρασης. Επίσης, άτομα που είχαν περάσει επεισόδιο έρπητα ζωστήρα, το επόμενο 6μηνο έχουν 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου, συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό.

Τα εμβόλια που συστήνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για τους ενήλικες άνω των 60 ετών είναι: η αναμνηστική δόση του εμβολίου για τον τέτανο, τη διφθερίτιδα ή και τον κοκίτη, το εμβόλιο της γρίπης ετησίως, το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου (>65 ετών, εκτός αν συνυπάρχει χρόνιο νόσημα στην ηλικία 60-65 ετών) και το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα. Τα εμβόλια αυτά χορηγούνται δωρεάν από τα ασφαλιστικά Ταμεία. Πηγή: ΑΠΕ